Om oss


Foto: Jørn Haakenstad

Foto: Jørn Haakenstad

Høy på landet er et samarbeid mellom Lizas Småbruk, Thorbjørnrud Hotell, Ask Gård og Med blanke ark. Rett og slett en feiring av landlig mat og opplevelser. 

Sammen deler disse aktørene lidenskap for bærekraftig gårdsdrift og smaksopplevelser. Opplev den aller første Høy på landet-festivalen sammen med oss!

Thorbjørnrud Hotell

Thorbjørnrud er ikke bare et tradisjonsrikt konferansehotell – vi er også en av Norges beste lokalmatprodusenter.

Gård, ysteri og kjøkkenhage

I hotellrestauranten serverer vi kjøtt fra egen gård, Øvre Kjekshus, og i den historiske hagen dyrkes grønnsaker. I 2015 anla vi eget ysteri i hotellbassenget, der vi blant annet lager blåmuggoster på melk fra sau og ku, samt en veldig god cheddar. Denne cheddaren ble hedret med Spesialitetsmerket i 2017. Vår nyeste arena for smak og moro, er vårt eget hotellbryggeri. Selvsagt ligger det enda flere mat- og drikkeplaner i skuffen og venter på realisering.

Drømmen om å være selvforsynt

Men hvorfor ta seg bryet? Mye av skylden må vi nok legge på hotelleier Olav Lie-Nilsen. Olav er bonde og utrolig glad i å se både dyr og planter gro. I en verden der de fleste mennesker har mistet kontakten med maten de spiser, så Olav en mulighet til å gjenopprette denne kontakten for gjestene sine. Ved å servere kjøtt fra glade dyr oppi lia, og ost som han egenhendig hadde tryllet frem, kunne han kanskje trigge entusiasmen rundt dyrevelferd, levende kulturlandskap og ren lokalmat.

Lizas Småbruk

Lizas Småbruk organiserer kurs fra jord til bord. Her du kan lære å lage pølser, ost, bacon og kjøttpålegg. Lære om fermentering, slakt og partering, baking med gamle kornsorter, å planlegge din egen kjøkkenhage eller lage mat med sesongens råvarer. Alt under profesjonell og inspirerende veiledning, med masse god hjemmeprodusert og lokalprodusert mat, på vårt allsidige småbruk i drift.

Selvforsynt og vel så det

Grønnsaker og krydderurter fra eget drivhus smaker fortreffelig, og selv med hyppig kursvirksomhet der dette benyttes, er Liza Franke og hennes familie selvforsynte med det meste fra kjøkkenhagen gjennom året. Videreforedling av sommerens og høstens innhøsting er noe vi er dyktig på, slik at smaker fra egen hage kan nytes hele året.

Liza og familien kommer opprinnelig fra Nederland, og valgte vakre Jevnaker for sitt småbruk – der de gladelig deler av sin kunnskap og lidenskap, til glede for flere og flere kursdeltakere.

Ask Gård

Fra 2013 har ASK Gård foredling blitt drevet av Anne Marte og Kristoffer Evang, begge med en lidenskapelig interesse for mat og et savn etter mer økologisk mat. Fra en oppstart i et stabbur på 66 kvm, utvidet de allerede året etter med et nybygd pølsemakeri på 160 kvm på gården. 


I dag jobber det fem stykker på gården, alle med bakgrunn og kompetanse fra kokkefaget og pølsemakeryrket. Sammen utgjør de en kombinasjon av teknisk og smakelig kunnskap.